Home » Jachthaven

Jachthaven

CDL-1600x852-Camping-de-Leine-20

 

Algemene informatie

Jachthaven De Leine is al jaren een begrip in de watersport. Niet alleen door de mooie ligging aan het Zuidlaardermeer, maar zeker ook door onze service en kwaliteit.

Drents-Gronings merengebied

Het Zuidlaardermeer  – 540 ha. groot – met daarnaast circa 120 ha aan overlanden, ten noorden van Zuidlaren en ten zuidwesten van Hoogezand.

Het Groninger Landschap

Grote delen van het meer en de naastliggende polders worden beheerd door de stichting Het Groninger Landschap. Het meer en omliggend gebied, waaronder de Kropswolderbuitenpolder, is aangemerkt als Natura 2000 natuurgebied.

Geschiedenis Zuidlaardermeer

Het meer is 8.000 tot 5.000 jaar geleden ontstaan door de wisselwerking tussen veengroei in de omgeving en het optreden van eb en vloed in de Hunze die toen nog onder invloed stond van de getijden. Door periodieke stijging van de zeespiegel werd plaatselijk de veenlaag weggeslagen.

Het meer ligt voor ongeveer een kwart in Drenthe en voor ongeveer driekwart in de provincie Groningen. Op de vaargeulen na is het meer erg ondiep, vaak niet dieper dan een meter. Het wordt gevoed door de Hunze die haar oorsprong heeft in het veengebied onder Valthe. Deze stroomt aan de zuidzijde binnen en verlaat het meer aan de noordzijde als het Drentsche Diep.

Geliefd bij zeilers

Aan de noordzijde bevindt zich de jachthaven de Leine. Zeer toegankelijk en gelegen midden in een overweldigend natuurgebied. De ultieme combinatie van water, natuur en ruimtelijke atmosfeer. Daarnaast ken men heerlijk eten en drinken bij Paviljoen De Leine. Een aanbeveling meer dan waard.